Λιπαντικά για τα ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ αυτοκίνητα, τί πρέπει να ξέρουμε;

Τα λιπαντικά κινητήρα για τα καινούρια Ευρωπαϊκά αυτοκίνητα έχουν πιστοποίηση τύπου ACEA Cx και έχουν σχεδιαστεί να είναι φιλικά με τα μοντέρνα συστήματα επεξεργασίας των καυσαερίων. Ονομάζονται επίσης και λιπαντικά “LowSAPS” (χαμηλής περιεκτικότητας σε θειική τέφρα, φωσφόρο και θείο). Όσο χαμηλότερη είναι η αναλογία SAPS, τόσο λιγότερα κατάλοιπα καύσης συσσωρεύονται στο φίλτρο μικροσωματιδίων πετρελαίου, με αποτέλεσμα αυξημένη διάρκεια ζωής του.
 
Οι διαφορές μεταξύ των λιπαντικών C1, C2, C3 ή C4 αναγνωρίζονται από τον αριθμητικό τους προσδιορισμό.


Το λιπαντικό ACEA C1, έχει την χαμηλότερη αναλογία σε SAPS σε σχέση με τα υπόλοιπα λιπαντικά κατηγορίας C και το μικρότερο ιξώδες.


Η διαφορά μεταξύ των λιπαντικών ACEA C2 και C3 είναι μόνο στο δείκτη HTHS (High Temperature High Shear), ενώ η αναλογία SAPS είναι η ίδια. Όσο χαμηλότερος είναι ο δείκτης HTHS, τόσο χαμηλότερη θα είναι η τριβή, με αποτέλεσμα μια βελτιωμένη οικονομία καυσίμου του αυτοκινήτου.
Τα λιπαντικά ACEA C4 πετρελαίου είναι μια κορυφαία βαθμίδα λιπαντικών κινητήρων για οχήματα με φίλτρο μικροσωματιδίων πετρελαίου (DPFs) και τριοδικό καταλυτικό μετατροπέα (TWC) με υψηλό ιξώδες και χαμηλά SAPS. Τα στοιχεία της θειικής τέφρας του φωσφόρου και του θείου αυξάνουν την απόδοση λίπανσης του λιπαντικού του κινητήρα.


* Τι είναι τα SAPS: είναι τα λιπαντικά πρόσθετα του μηχανέλαιου, τα οποία σε κινητήρες με εξελιγμένα (και ευαίσθητα) συστήματα καταλυτών δεν είναι συμβατά καθότι η διαδικασία καύσης δε τα εξουδετερώνει σε βαθμό που να είναι ακίνδυνα για τους εν λόγω καταλύτες. Συνεπώς, μειώνοντας τα SAPSκαι ως συνέπεια τη λιπαντική αποτελεσματικότητα, πρέπει να αντικατασταθούν με εναλλακτικά λιπαντικά-αντιτριβικά πρόσθετα.

Κατάστημα:  Μαραθώνος 3, Πειραιάς

Τηλέφωνο:   +30 210 410 0660

Messenger: +30 694 6038 930 

viber, whatsapp, telegram

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Instagram